آيت‌الله‌العظمی سبحانی

  بعد از پيامبر اكرم(ص) فردی كه بيشترين آيات قرآن در حق وی نازل شده، اميرالمؤمنين(ع) است.در قرآن از اميرالمومنين(ع) در آيات بی‌شماری ياد شده است بعد از پيامبر اكرم(ص) از ميان مسلمانان فردی كه از او در قرآن بيشترين نام برده شده است و آيات فراوان در حق وی نازل شده حضرت علی(ع) است. بخشی از اين آيات روشن است و بخشی ديگر در روايات متذكر شده است.

 يكی از افتخارات امام علی(ع) كه تقريبا تمامی علمای اهل‌سنت و همه علمای شيعه بر آن تأكيد دارند اين است كه آن حضرت نخستين كسی است كه به پيامبر(ص) ايمان آورد.

آوقتی اين آيه بر پيامبر(ص) نازل شد كه اصلاحات را از درون خانه آغاز كن، پيامبر(ص) 45 نفر از سران بنی‌هاشم را در مجلسی دعوت كرد و از آن‌ها خواست كه به پيامبری او ايمان بياورند، اما تنها اميرالمؤمنين(ع) كه در آن زمان 13 ساله بودند به دعوت پيامبر(ص) پاسخ دادند.

البته مسئله بالاتر اين است كه امام علی(ع) كافر نبوده است كه بخواهد ايمان بياورد، اميرالمؤمنين(ع) از چهارسالگی در آغوش پيامبر بزرگ شده و ايمان داشته است اما در آن مجلس ايمان خود را اظهار كرد.

 يكی ديگر از افتخارات امام علی(ع) اين است كه ولايت وی در قرآن وارد شده است،كسانی كه می‌خواهند ولايت امام‌ علی(ع) را در قرآن درك كنند بايد سوره مباركه «مائده» را بخوانند.

آيه 55 سوره مباركه مائده «إِنَّمَا وَلِیُّكُمُ اللّهُ وَرَسُولُهُ وَالَّذِينَ آمَنُواْ الَّذِينَ یُقِيمُونَ الصَّلاَةَ وَیُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَهُمْ رَاكِعُونَ» به قول تمام مفسران در حق امام علی(ع) نازل شده است و به ولايت وی تأكيد دارد، می‌فرمايد: «ولى شما تنها خدا و پيامبر اوست و كسانى كه ايمان آورده‏اند همان كسانى كه نماز برپا مى‏دارند و در حال ركوع زكات مى‏دهند».

يكی ديگر از افتخارات امام علی(ع) كه در قرآن ثبت شده است اين است كه در روز مباهله امام علی(ع) تنها مردی بود كه قابليت لبيك گفتن به پيامبر(ص) را داشت كه اين مسئله نيز در آيه 61 سوره مباركه «آل‌عمران» آمده است.

سوره مباركه «هل اتی» نيز از افتخارات ديگر امام علی(ع) است كه در قرآن آمده است و گواهی ديگر بر انفاق، ايثار، سخاوت و جود امام علی(ع) و خانواده بزرگوارش است.

علما و دانشمندان معتقد هستند كه هر فردی شخصيتی خاص دارد،  شخصيت فرد حكيم و دانشمند در علم و دانش خلاصه می‌شود و برای نظامی‌گيری مناسب نيست. همچنين، فرد ديگری كه شخصيت نظامی‌گری دارد، در مدرسه نظامی درس خوانده است و نظامی‌گری را ياد گرفته برای فلسفه و كلام مناسب نيست.شخصيت هر فردی در يك موضوع خلاصه می‌شود،  اين قاعده در مورد امام علی(ع) متناقض است و شخصيت آن حضرت يكی نيست. انسان هنگامی كه نهج‌البلاعه را مطالعه می‌كند می‌بيند كه امام علی(ع) مثل يك فيلسوف به گونه‌ای درباره خدا بحث می‌كند مثل اينكه اين مرد فقط در دانشكده الهيات درس خوانده و غير از اين شخصيتی ندارد.

 همچنين انسان وقتی خطبه امام را درباره نظام و نظامی‌گری می‌خواند و سخنان ايشان را به فرزندش محمد حنفيه می‌بيند، گمان می‌كند امام علی(ع) فقط يك فرد نظامی بوده است. در جايی ديگر امام علی(ع) يك استاد اخلاق است كه گويا در كوه‌ها زندگی كرده و تنها كار وی عبادت و اخلاص است كه اين بخش را می‌توان در خطبه همام ديد.

خطبه حمام از ابتدا تا انتها يك عرفان اسلامی است، آنان كه به دنبال عرفان‌های كاذب و بی‌اساس هستند، خطبه حمام يك عرفان اسلامی است كه می‌توانند از آن بهره‌مند شوند.

 مدير بودن يكی ديگر از بخش‌های شخصيتی امام علی(ع) است , اميرالمومنين(ع) به يك معنا مدير كشور است به گونه‌ای كه عهدنامه مالك حاكی از اين است كه آن حضرت در مديريت كشور در انحا مختلف كارهای فراوانی كرده است.

شب 23 ماه مبارك رمضان شب دعا است و نمازی كه در جمكران می‌خوانيم سراسر توحيد است و ما را به وحدانيت دعوت می‌كند و در حقيقت توحيد را به ما می‌آموزد كه بايد ولايت را از طريق توحيد بياموزيم.

استجابت دعا مقدمه دارد , هر كس كه دعا می‌كند نبايد نسبت به دعا بی‌تفاوت باشد بلكه دعا بايد از دل برخيزد تا به هدف ‌برسد. همچنين، هركس كه می‌خواهد دعايش مستجاب شود بايد در خود تحول روحی و فكری ايجاد كند و به درگاه خداوند برود تا خداوند درب را به روی او باز كند.
منبع:http://www.ahl-ul-bayt.org/fa.php/page,16761A26583.html?PHPSESSID=aa6732e06475f75cad 7302ecf8377197