-
2013_05_26, 20:10
بالا |
پست 1
تفاوت همدلی و همدردی
گاهی اوقات بدون آنکه خودتان بخواهید با دوستان و نزدیکانتان همدردی میکنید، گاهی هم احساس میکنید در حال همدردی با او هستید اما در واقع عمل شما نوعی همدلی محسوب میشود. درست است که مهم احساسات خوشایندی است که انتقال میدهید اما دانستن جزئیات این احساسات به شما کمک میکند، بهتر از همیشه عمل کنید. اگر بدانید هر کدام از این دو احساس چه ویژگیهایی دارند، سعی میکنید از این پس به شیوه بهتری با دیگران ارتباط برقرار کنید.
همدردی نوعی همراهی با حالات خوشایند و ناخوشایند دیگران است، اگر دوستی غم دارد، شما غمگین میشوید و لبخند میزنید اگر شاد و خوشحال باشد. تمام این همراهیها و احساسات مشترک باعث میشود طرف مقابل نیز احساس کند از طرف شما درک میشود و در صورتی که مشکل و یا مصیبتی داشته باشد، حس سبکی به او دست میدهد. همین که شما بتوانید خودتان را به جای طرف مقابل بگذارید و دنیا را از زاویه دید او تماشا کنید، یعنی توانستهاید همدرد باشید. صرفاً لازم نیست که عقاید و باورهای او را قبول داشته باشید، زیرا میتوان با وجود مخالفت در نظرات وی، باز هم وضعیت و شرایطش را درک کنید. درک متقابل در این حالت به نزدیکی و صمیمیتتان با یکدیگر میانجامد و حالات دفاعی و یا حتی تهاجمی را از بین میبرد.
اما برای همدلی نیاز به نزدیکی بیشتری دارید. باید در ابتدا بتوانید با چهارچوب ذهنی دیگران آشنا شوید و به طور نسبتی آن را درک کنید. از آنجایی که درک هر فردی نسبت به یک وضعیت مشخص و ثابت متفاوت از دیگری است، آشنایی با ذهن دیگری نیازمند تلاش بیشتری میباشد. مسائل خانوادگی و تربیتی، استعدادهای فردی و اجتماعی میتوانند در ایجاد تفاوت بین افراد نقش داشته باشند اما میتوانید با قبول این تفاوتها به نوعی وحدت و یگانگی برسید و رابطه خوب و سازندهای را آغاز کنید.
با وجود اینکه تعاریف زیادی برای همدلی و همدردی مطرح شده است اما هرگز نمیتوان گفت کدام یک بر دیگری برتری دارد. زیرا در هر رابطهای به مقدار مشخصی از هر دوی این احساسات نیاز است تا طرفین رابطه بتوانند ارتباط خویش را ادامه دهند. بنابراین در صورتی که میخواهید دوستیتان را با دیگران حفظ کنید و یا صمیمیتر از این که هستید با آنها رفتار کنید، همدلی و همدردی را بسته به شرایطی که در آن قرار دارید، به کار گیرید. آن وقت است که میتوانید طعم واقعی رفاقت و رابطه با دیگران را بچشید.
[hr]
با نگاهی به مجموعه اکسیر از تولیدات موسسه خدمات مشاورهای جوانان، پژوهشهای اجتماعی آستان قدس رضوی
نعیمه بخشی
منبع:
-