-
2013_06_04, 13:05
بالا |
پست 1
6 گام برای تبدیل یک هیجان منفی به یک پیامد مثبت
هیجانها معمولاً دارای پیام بوده و هدفی را دنبال میکنند. برای آن که هیجانها اثر مثبتی بر عملکردمان داشته باشند، لازم است شالوده و منشأ هیجان را بشناسیم. چرا هیجان رخ میدهد؟ واقعاً چه هدفی دارد و چه کاری برای تغییر آن به هیجان مثبت میتوانیم انجام دهیم؟
در زیر به گامهایی مؤثر برای تبدیل هیجان منفی به مثبت اشاره میشود:
1- به دنبال شناسایی عوامل ناشی از هیجان منفی باشید و این که چه پیامی در آن نهفته است.
2- پیام هیجان را بپذیرید و لازم است نگرش خودتان را تغییر دهید.
3- در مورد احساس و هیجان خودتان کنجکاو باشید: میخواهید چطور احساس کنید؟ چطور باید این احساس را باور کنید؟ میخواهید چه کاری الآن انجام دهید؟ از این احساس چه چیزی میآموزید؟
4- اعتماد به نفس داشته باشید. موقعی را به یاد بیاورید که به خوبی میتوانستید از عهدهی کارها برآیید.
5- بیشک میتوانید شرایط را اداره کنید. دربارهی سه روشی که میتوانید به خوبی شرایط را مدیریت کنید، فکر نمایید.
6- با شور و هیجان گام بردارید و اقدام کنید. شناسایی علائم هیجان منفی، گامی مؤثر در جهت مقابله با آنهاست، به طور کلی،
هیجانهای منفی در یکی از رده بندیهای زیر قرار میگیرند:
هیجانهای ناخوشایند:
این هیجانها خیلی شدید نمیباشند و به سادگی میتوان از آنها رهایی یافت. شروع این کار با تغییر مدل و حالت ذهنی، شفاف سازی آن چه که میخواهید و آنگاه اقدام برای رسیدن به خواستهی خودتان است.
ترس: مجموعهای از واکنشهاست که در اندامهای بدن به وجود میآید و فرد را از خطرات احتمالی، مصون میدارد. ترس، نشان دهندهی عدم آمادگی لازم برای مواجهه با شرایط موجود است. حتی این عدم آمادگی میتواند ذهنی باشد. برای غلبه بر هیجان ترس، باید از آن شرایط دوری جست یا مقابله کرد.
هیجان آسیب زا: این هیجان وقتی رخ میدهد که به خواسته ها و انتظارات خودمان ترسیم و احساس کنیم که ضرر کردهایم. این انتظار میتواند یک فرد یا خودمان باشیم.
خشم: واکنشی هیجانی ست که در زمان بروز اختلاف نظر، تعارض یا مناقشه عارض میشود. خشم، هیجانی قویست که همیشه با نفرت، پرخاشگری و خصومت همراه است. وقتی معیارها و انتظارات ما از سوی دیگران نقض میشود، خشم حادث میشود. برای جلوگیری از بروز خشم، باید انتظارات و استانداردهای زندگی را تغییر داد یا تعدیل کرد.
ناکامی: هیجانی ست که وقتی انسان به هدفاش نمیرسد، آشکار میشود هر چه هدف برای شخص ارزشمندتر باشد، ناکامی شدیدتر است. برای رهایی از این هیجان، راه کارهای رسیدن به هدفتان را تغییر دهید. به یاد داشته باشید اگر یک کار را مکرر و به یک روش انجام دهیم و انتظار نتایج مختلفی داشته باشیم. انتظار بیهودهای ست.
ناامیدی: هیجانی ست که از عدم دستیابی به خواسته و انتظار به وجود میآید. برای جلوگیری از بروز ناامیدی، باید بدانید که هدف شما مناسب و خوب تعریف نشده است. هدف را با توجه با شرایط و امکانات موجود، دوباره تعریف کنید.
گناه/تأسف: گناه، حالت هیجانی ناشی از نادیده گرفتن موازین اخلاقی و دینیست. گناه اغلب یک هیجان تجربه شده توسط افرادیست که معتقدند خطایی مرتکب شدهاند. در اصطلاح روانشناسی، گناه به حالت عاطفی اطلاق میشود که فرد به دلیل ارتکاب عملی به تعارض میرسد. گناه با تأسف همراه است و نوعی تنفر میباشد که فرد نسبت به اعمال گذشتهاش دارد. برای جبران گناه یا تأسف باید تلاش کرد؛ به طور نمونه توبه کنید و به درگاه خداوند استغفار نمایید؛ آنگاه کارهای خیر و حسنه انجام دهید.
درمانده/ افسرده: درماندگی و افسردگی، نوعی رنج بردن است. افسردگی در روانپزشکی به معنی روحیه و خلقوخوی ضعیف است و اگر به مرحلهی حاد برسد، نوعی بیماری روانی محسوب میشود. بعضی از عرفا از جمله «مولوی» معتقدند که افسردگی ناشی از رکورد روح است. عوامل محیطی و شناختی، از عوامل ایجاد افسردگی هستند. توصیه میشود در این شرایط، مهمترین اهداف خود را ارزیابی و اولویتبندی مجدد کنید و به ترتیب، در جهت رسیدن به آن ها گام بردارید.
تنهایی: حالت هیجانی شدید پوچی و انزواست که به شخص دست میدهد. تنهایی یک احساس بیگانگی، جدایی و قطع رابطه با دیگران است. افراد تنها احساس میکنند از رابطه با دیگران سود نمیبرند، آنان یک حس ذهنی پوچی درونی با احساس قطع رابطه با محیط اطرافشان دارند. تنهایی، گاهی میتواند تجربه ای مثبت و به لحاظ هیجانی مفرح باشد؛ به شرطی که در کنترل فرد باشد تنهایی، هیجانیست که میگوید ما نیاز به ارتباط با دیگران داریم؛ بنابراین علاج این هیجان، برقراری سریع ارتباط اجتماعی با دیگران است.
منبع: http://egoscueportland.wordpress.com
منبع:
ترجمه و تنظیم: سیروس آقایار
کارشناس ارشد مدیریت منابع انسانی
-