هر دختر و پسر مجردی، حداقل یک بار به طور جدی به این سوال اندیشیده است.« معیارهایم برای ازدواج چیست؟»
احتمالا همه شما برای خودتان لیستی بلند بالا با ذکر همه جزییات در مورد خصوصیات اخلاقی و رفتاری و ظاهری همسر آیندهتان دارید. در اینجا چند نکته کلی درباره معیارهای ازدواج ذکر شده که میتواند به شما کمک کند تا انتخاب بهتری داشته باشید.

-توجه به معنویات بیش از مادیات

متاسفانه این روزها تجملات و زندگی پر زرق و برق به مانعی جدی برای ازدواج بدل شده و حتی جملاتی که به شوخی بین مجردها رد و بدل میشود گاهی اوقات به واقعیتهای تلخ اجتماعی تبدیل میشود. جملاتی از قبیل: «می‌خوای زن بگیری برو دنبال یه تک دختر که بابای پولدارش دو سه تا سکته زده باشه!» و یا «زن یه پیرمرد هاف هافوی پولدار شو که یه پاش لب گوره!» و...

درست است که در شرایط سخت اقتصادی این روزها، برخورداری از پشتوانه مالی قوی به ایجاد ثبات و امنیت در زندگی کمک خواهد کرد. اما باید توجه داشته باشید که مادیات به یک اصل بدل نشود. پسر و دختری که از نظر اقتصادی در سطح متوسطی قرار دارند اما به اصول اعتقادی پایبند هستند به مرور زمان و با کمک خداوند و تلاش و پشتکار خودشان می‌توانند از نظر اقتصادی هم رشد کنند. اما زوجی که به اصول اخلاقی و اعتقادی پایبند نیستند و تنها چیزی که برایشان مهم است مسائل مادی و اقتصادی است هرگز طعم واقعی خوشبختی را نخواهد چشید. پس تلاش کنید مادیات برایتان وسیله‌ای برای رسیدن به هدف والای ازدواج که همان خوشبختی و آسایش است باشد. نه اینکه خود تبدیل به هدف شما در زندگی شود.

امام رضا (ع) فرمود: «هرگاه خواستگاري آمد كه ديندار و با اخلاق بود‌، خواسته‌اش را بپذير و از تنگدستي‌اش هراسي به دل راه نده‌.» خداوند خود فرموده است‌: «اگر مردان مجرد ازدواج كنند و فقير باشند خداوند از فضل خود بي‌نيازشان مي‌سازد.»

-اخلاق خوب

مسلما هیچ آدم عاقلی با سر توی یک چاه عمیق شیرجه نمی‌رود! ازدواج با فرد بد‌اخلاق و تند‌خو درست مثل شیرجه رفتن در یک چاه عمیق و خطرناک است. شاید دو نفر که حتی از نظر فرهنگی و اعتقادی با هم فاصله دارند بتوانند زیر یک سقف زندگی کنند و یکدیگر را تحمل نمایند، اما یقینا اگر یکی از طرفین فردی بد‌اخلاق و تند‌خو باشد زندگی برای دیگری غیر‌قابل تحمل خواهد شد. اهمیت اخلاق خوب تا بدان جاست که احادیث و روایات بسیاری در همین زمینه موجود است.

شخصي در نامه‌اي به حضرت رضا (ع) نوشت‌: «يكي از بستگانم درخواست وصلت با من دارد ولي بد‌اخلاق است. حضرت در جواب او نوشت: اگر اخلاقش بد است با او ازدواج نكن.»

-هم کفو بودن
در اسلام سفارش بسیاری به مسئله هم سطح بودن خانواده دختر و پسر برای ازدواج شده است. ریشه بسیاری از مشکلات خانوادگی در اختلاف طبقاتی نهفته است. دختر و پسری که قصد دارند تشکیل خانواده دهند نباید این نکته را نادیده بگیرند که عشق و تفاهم با همسر به تنهایی کافی نیست و به واسطه ازدواج، فرد نه با یک نفر که با کل فامیل او آشنا می‌شود و قرار است با افرادی زندگی کند که بخواهد یا نخواهد همواره در زندگی او حضور دارند و باید بتواند با آنها تعامل درستی برقرار نماید. اگر دو خانواده اختلاف طبقاتی زیادی داشته باشند و از لحاظ فکری و اعتقادی و فرهنگی و... تفاوت زیادی بین آنها وجود داشته باشد پس از گذشت همان چند ماه رویایی اول ازدواج این اختلافات تاثیرات مخربی را بر رابطه زن و شوهر جوان خواهد گذاشت.

و بالاخره اینکه در انتخاب شريك زندگي از خداوند راهنمايي بخواهيم. گاه اتفاق مي‌افتد كه در رويارويي با بسياري از مسائل و ازجمله انتخاب همسر به ترديد و سر درگمي دچار مي‌شويم‌. گاهی اوقات به قول معروف دلمان آرام نیست و با وجود این که همه تلاش و دقتمان را به خرج داده‌ایم که انتخاب درستی داشته باشیم اما باز هم دچار تردید هستیم. یا گاهی اوقات بین دو مورد مشابه که نقاط ضعف و قوت تقریبا یکسانی دارند دچار تردید می‌شویم. در اين‌گونه موارد اگر پس از مشاوره و انديشه راهي پيدا نكرديم بهتر است از خداوند كمك بخواهيم و از او طلب خير كنيم زيرا آن كس كه با خدا مشورت كند از سرگرداني رهايي مي‌يابد و پشيمان نخواهد شد. باور داشته باشيم كه با توكل برخداوند به بهترين انتخاب خواهيم رسيد.

با نگاهی به کتاب: یک سبد بوی بهشت از تولیدات موسسه خدمات مشاوره‌ای جوانان، پژوهش‌های اجتماعی آستان قدس رضوی


تکتم حسین‌پور

منبع: