■ روش صحیح مطالعه ″روش پس ختام″
1) پیش خوانی
ابتدا به سرعت تمام مطالب را یکبار از نظربگذرانیدتایک برداشت کلی از آن بدست آورید. در این مرحله می توانید قسمتهای مهم واصلی مطالب را تشخیص دهید تا در مراحل بعدی روی آن تمرکز کنید.
2) سوال کردن
بهترین راه برای انجام اینکار این است که عناوین،سرفصلها وتیترهای اصلی را به سوال تبدیل کنید. سوالات را یادداشت کنید تا در مراحل بعدی پاسخ آنها را بدست آورید.
3) خواندن
هدف از خواندن فقط فهمیدن وانتقال اطلاعات کتاب به یادداشتهاست.دراین مرحله مطالب را با دقت وبطورکامل مطالعه کنید وسعی کنید به سولاتی که طرح کرده اید جواب دهید. پس از مطالعه خلاصه برداری کنید.
4) تفکر
هنگام خواندن مطالب فکر کنید واز مطالب تصویرسازی ذهنی داشته باشید. همچنین سعی کنید بین آنچه که از قبل در مورد مطالب می دانسته اید وآنچه می خوانید ارتباط برقرار کنید.
5) از حفظ گفتن
مطالب مهم را برای خودتان بازگو کنید وبه سولاتی که قبلا طرح کرده اید به زبان خودتان پاسخ دهید واز جملات کتاب خودرا آزاد سازید.
6) مرورکردن
بهترین راه مرورکردن آن است که ازخلاصه های خوتان استفاده کنید.سوالات کتاب را بدون مراجعه به متن درس پاسخ دهید. بخشهایی را که نمی توانید به سوالاتش پاسخ دهید دوباره بخوانید.
■ چگونه بایستی مرور کرد؟
-- در ابتدا زمان مطالعه را تعیین کنید!
موقعی که می خواهیم مرور کردن را شروع نمائیم بایستی با خود بگوییم بعد از مثلا 2 ساعت آن را متوقف خواهیم ساخت. می توانیم با تقسیم جلسه 2 ساعته به چهار جلسه کوتاه تر (هر کدام 25 دقیقه وبا در نظر گرفتن یک استراحت کوتاه در فواصل آنها) یادگیری را افزایش دهیم .
توجه به این مسئله ضروری است که زمان استراحت باید از قبل مشخص شود.
برای مثال اگر می خواهیم مرور درس را در ساعت 6 بعد از ظهر شروع کنیم بایستی به ساعت خود نگاه کرده وبا خود بگوییم که ساعت شش و بیست و پنج دقیقه بعد از ظهر درس خواندن را متوقف می کنم (نه زودتر نه دیرتر) و راس آن ساعت باید مطالعه را ترک کنیم وبه خود استراحت 10 دقیقه ای بدهیم ، و پس از 10 دقیقه استراحت دوباره مطالعه را شروع کنیم و پس از 25 دقیقه مطالعه دوباره 10 دقیقه استراحت نمائیم و همین روند را ادامه دهیم . با انجام این روش یادگیری خود را افزایش دهیم.
■ پس از چه مدت زمانی بایستی مرور کردن را تکرار کنیم؟
دوراه برای بهبود یادآوری مطالب وجود دارد:
1- پس از 10 دقیقه آنچه را که فرا گرفته اید بطور خلاصه مجددا به یاد بیاورید(مطالب را برای خود تعریف کنید ودر صورتی که قسمتی از مطالب را نمی توانید به یاد بیاورید آن را مرور نمائید).
پس از هر 10 دقیقه استراحت که مجددا می خواهید درس را شروع کنید ابتدا بایستی مطالبی را که در 25 دقیقه قبل خوانده اید بطور اجمالی مرور نمائید.
مرور اجمالی را یک روز بعد ومجددا یک هفته بعد تکرار نمائید تا در حافظه بلندمدت شما ثبت شود.
2- روش دیگری که برای بهبود یادآوری مطالب وجود دارد این است که سعی کنیم تمام مطالبی را می خواهید یاد بگیرید بفهمید. اگر مطالب را طوطی وار فرا بگیریم این باعث کاهش یادگیری می شود.
در عمل مرور، مهم ترین نکته این است که بایستی بطور مکرر و در فاصله زمانی مناسب صورت گیرد.
■ نکات مهم
- میز مطالعه داشته باشید.
- اتاق مطالعه به دور از سروصدا باشد.نور وهوای اتاق مناسب باشد.
- مطالعه درکنار وسایل صوتی وتصویری موجب حواسپرتی است.
- لم دادن ودراز کشیدن بدترین حالت برای مطالعه است.
- بهتراست دروس حفظ کردنی را صبح زود مطالعه مرورکنید.
- از مطالعه طولانی وپشت سرهم پرهیز کنید.